crkve na tasosu

02

феб
2018

Crkve na Tasosu

Posted By : admin/ 2288 0

Crkva Sv. Atanasija u Kastru

U centru naselja Kastro dominira crkva iz 1804. posvećena svetom Atanasiju. Sagrađena je za svega 40 dana u čijoj izgradnji je učestvovalo celo selo. Od sultana su dobili dozvolu ali i kratak rok, na koji su uspeli da odgovore. Za izgradnju crkve korišćen je kamen sa ruševina tvrđave. Na vrhu crkve izgrađen je zvonik 1897. godine, koji zajedno sa lučnim arkadama duž južne strane, predstavlja i najvišu tačku neke građevine u ovom selu.
Ova drvena natkrivena bazilika od 1980. predstavlja istorijski spomenik, koji čuva autentične ličnosti, korisne za proučavanje crkvene arhitekture 19 veka.
Danas je pod zaštitom Ministarstva kulture.

Crkva u Mariesu

Crkva koja se nalazi u selu Maries, posvećena je arhanđelima i jedna je od najstarijih na Tasosu. Crkvu ukrašavaju dekoracije rađene od samih monaha. Vredi osetiti ovu crkvu ukoliko se nađete u ovom kraju ili obilasku manastira Panagia.

Crkva Panagia

Crkva Panagia nalazi se u istoimenom selu, koje je po ovoj crkvi i dobilo ime. Prva crkva potiče još iz 18v. kada je i samo selo osnovano. Kako je rastao broj stanovnika i grad se razvijao, tako je nastala i potreba za većom crkvom. Budući da stanovništvo nije imalo dovoljno sredstava da izgradi novu crkvu, pomoć su zatražili od znatno većeg manastira Agion Oros sa Svete gore. Izgradnja nove crkve počela je 1831. i završena je 1845.godine.
Crkva je bazilika sa osmougaonim kupolama. Ima tri prolaza sa polukrižnim kupolama. Hram je od rezbarenog drveta, koga je ukrasio zanatlija iz Volosa. Crkva poseduje arhitektonske karakteristike Vizantijske crkve Kastoriji i ima pet ulaza. Njeni zidovi napravljeni su od mermera koji dolazi iz ruševina antičkih hramova. U crkvi se može videti ikona Device Marije, koja datira iz 1814.godine.

Crkva Agios Haralambos

Crkva se nalazi nekoliko kilometara južno od Limenasa u selu Panagia. Sagrađena je 1820.godine u čast Svetog Haralambosa.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva je sagrađena u 19v na ivici sela Rahoni, okružena platanom i podzemnim vodama. Crkva slavi praznik Uspenja 15. avgusta svake godine.

Crkva Agios Nikolaos

Crkva je sagrađena 835. godine na ruševinama drevnih hramova i jedna je do najstarijih crkava na Tasosu. Nalazi se u glavnom gradu Limenasu i posvećena je Svetom Nikoli.

Manastir Vatopedi

Manastir je izgrađen na sred doka glavnog grada Limenasa i predstavlja njegov zaštitni znak. Izgrađen je tokom 19v kao dvospratnica i među monasima poznat je i kao manastir Kalogeriko. Danas je domaćin raznih kulturnih dogadjaja i izložbi.
Na ovom ostrvu postoji još stotine drugih kapela, manastira i crkvica koje čekaju da budu otkrivene.

Teologos – Crkva Svetog Dimitrija

U centru sela nalazi se i crkva iz 1803. godine, posvećena Svetom Dimitriju a pre svega poznata je po rezbarenom drvenom oltaru sa scenama iz Starog i Novog zaveta. Svake godine posle Uskrsa prenose se ikona i sveti klin iz male kapelice u Teologosu do manastira Sv. Arhangela Mihaila. Tradicionalno Ikona se nosi preko planine, nekih 20km, koju prati veliki broj pobožnih ljudi.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.