kazaviti

02

феб
2018

Kazaviti

Posted By : admin/ 2515 0

Kazaviti - Tasos

Kazaviti je definitivno jedno od najstarijih planinskih sela, izgradjeno oko 1800-te godine, duboko na padinama brda.

Selo je smešteno u zapadnom delu Tasosa na 4km od sela Prinos, okruženo debelim borovim hladom i omorikom u podnožju Ipsaria.

Sastoji se iz Malog i Velikog Kazavitija i to Mikro- današnji Kazaviti i Megalo- današnji Prinos.

Selo je toliko skriveno u dubini ostrva da se uopšte ne vidi sa obale, pa je iz tog razloga ostalo netaknuto i zaštićeno od upada pirata, koji nikada nisu otkrili ovo selo.

Kazaviti je zadržao potpunu autentičnost, zahvaljujući tome što je nekih dvadesetak godina bilo selo duhova, dakle prazno. Danas samo stare autentične kuće, sa drvenim tremovima, podsećaju na nekadašnji Kazaviti. Osim svega nekoliko stalnih stanovnika svi ostali su emigrirali 50-tih godina u obližnji Prinos, vodeći se plodnim dolinama blizu obale i boljim ekonomskim i društvenim životom u ravnicama.

Selo je nekada imalo veoma dobar školski sistem, koji je poštovan i u okruženju. A danas se ovde mogu videti ostaci te stare škole i crkve.

Obnova Kazavitija počinje od 1975. kada se Grci i stranci polako vraćaju u ovo selo, obnavljajući stare kuće i dajući im novi život.

Selo je blagosloveno bujnom vegetacijom i čistim, svežim vazduhom. U blizini sela postoje desetine planinskih izvora od kojih se Kazaviti i čitav Tasos snabdeva vodom, dok jedan od njih ima mineralnu vodu.

Prelepa priroda i pejzaž oko sela se može istraživati kroz nekoliko pešačkih staza, koji se održavaju od strane kluba kulture Kazavitija i nekih aktivnih članova zajednice. Staze su dobro označene i sve počinju od parkinga u centru sela.

Iz sela se proteže nestvaran pogled iznad priobalne ravnice, preko mora, do planine Pangeon na kopnu. Dok narandžasto-crveni disk Sunca nestaje iza grebena Pangeona, na nebu se igraju promenljive spektakularne boje, a more dobija intenzivnu zlatnu boju. Taj nestvaran prizor sa mora je krivac svih masovnih poseta turista, koji su pravi zaljubljenici u prirodu.

Odmor od pešačenja i obilaska sela možete pronaći u tavernama koje su smeštene na ulazu u selo, kao i pod starim platanom na glavnom trgu, koji ujedno važi i za najlepši na ovom ostrvu. Ovde se možete osvežiti čistom izvorskom vodom i domaćom hranom u prijatnoj seoskoj atmosferi.

Ukoliko se odlučite za posetu ovom selu, to možete iskoristiti i za posetu manastiru Svetog Pantelejmona, koji je od sela udaljen na svega 4-5 kilometara, skoro završenim asfaltnim putem.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.