metalia plaza plaze na tasosu

01

феб
2018

Metalia Plaža – Plaže na Tasosu

Posted By : admin/ 4831 0

Metalia Plaža - Tasos

Metalia plaža se nalazi na jugu ostrva Tasos na periferiji Limenarije od čijeg centra je udaljena oko 500m. Od Potosa udaljena je nepunih 3km, a od Limenasa nepunih 50km.

Ukoliko idete od Limenasa prodjete Limenariju, fudbalski klub i teren i krenete ka Potosu. Pred lakat krivinom imate tablu za Metaliu Beach, koja nije upadljiva. Tu skrenete desno na makadamski put.

Ukoliko dolazite iz pravca Potosa, kada prodjete Pefkari i nakon lakat krivine, imate uzi makadamski put, na koji skrećete levo.

Ukoliko dolazite peške ili biciklom iz pravca Potosa, možete izbeći magistralni put i kretati se kroz Pefkari, od koga dalje vodi uzak asfaltni put, paralelan sa magistralom, sve do skretanja za Metaliu.

Metalia plaža je zanimljiva pre svega zbog njene okoline. Ona se nalazi na mestu gde su nekad vadjene rude gvožđa. Nekada davno, jos početkom 20. veka, ovde je bilo predstavništvo Nemačke firme Speidel, koja je ovde eksploatisala gvoždje. Na vrhu brda iznad same plaže je žuta kuća, poznata pod nazivom Palataki. Ova zgrada vidi se iz velikih daljina i predstavlja simbol grada Limenarije. Palataki i rudnik su napušteni 1963g od strane ove kompanije, zbog nedostatka sirovine. I dan danas, sve stoji kao da su otisli u zurbi, ostavljajuci parce hleba na stolu.

Celo ovo mesto i okolina odišu duhom rudnika. Ako se dobro zagledate u sve ove gradjevine koje čine rudnik, možete da shvatite kako se odvijao proces dobijanja gvoždja. Od peći gde se topilo gvožđe do levka u koji se ubacivala gotova roba u brodove i slala dalje. Nažalost niko se nikad nije bavio ovim gradjevinama, pa su one u dosta zapuštenom stanju, kao i Palataki kroz koju još samo vetar provejava. Medjutim postoje indicije da će početi obnova ove napuštene vile.

Na putu od Palatakija do Metalie postoje ostaci male crkve Sv.Nikola, koju su još ribari sagradili u verovanju da će svetac Nikola odbraniti i zaštititi pomorce od morskih nesreća. Ukoliko idete iz pravca Limenarije hodom, iskoristite šumski pešački put, koji vodi kroz retku šumicu borova, pored Palatakija i crkve do same plaže. Put nije dugačak i veoma je zanimljiv.

Pre nekoliko godina, ovo mesto je posetila mlada grupa astrologa, koja je uvidela loš energetski balans, po astrološkim verovanjima. Tada su oni ovde izgradili sunčev sat od mermernog kamena i krug satkan od 12 mermernih stubova, na kojima je po jedan astrološki znak. U sredini je mermerni kamen, koji po astrološkim verovanjima ispunjava želje, tako što stanete na njega, okrenete se ka pučini i zamislite želju. Ja još čekam da se ostvari.

Metalia plaža je od sitnog šljunka i velika. Organizovana je plažnim setovima bara koji se plaćaju bez obzira na konzumaciju pića. Takodje postoji ogroman prostor i prirodan hlad, gde možete spustiti svoj peškir. U vodi su ploče i kamenje ali i vreće sa peskom, kako bi ulaz u vodu bio udobniji. Ovde ima dosta struja, pa je voda negde topla a negde hladna. Avanturisti mogu odplivati do susednih uvalica i tamo se osamiti.
Iznad plaže i bara je toalet, do je na plaži kabina za presvlačenje. U baru možete poručiti hladna pića i sladoled.

 

Tourist guide SnoWhite

Sadržaji na plaži Metalia

Šljunak
Suncobrani
Ležaljke
Ljubimci
Prilaz za kola
Gužva
Bar
Održavana
Kabina
Tuševi
Slobodno za peškir

Ponuda smeštaja u blizini plaže Metalia

Limenarija - Apartmani i Hoteli

Pogledajte ponudu smeštaja u Limenariji

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.