tasos muzeji

02

феб
2018

Muzeji na Tasosu

Posted By : admin/ 2021 0

Folklorni muzej u Teologosu

U centru sela,u čudesnom kompleksu kulturnog udruženja, nalazi se folklorni muzej, smešten u vili nekadašnjeg tasoskog gradonačelnika Hacigeorgiou. To je čovek koji je odigrao značajnu ulogu u revoluciji protiv Turaka (1821.) i bio od velike važnosti u istoriji ostrva.
U muzeju se nalaze prese za masline, mlinovi i druge alatke korišćene u XVIII veku, ali i prelepe slike.

Folklorni muzej u Limenariji

Folklorni muzej u centru Limenarije, smešten je u zgradi stare zajednice. Od 1991.godine njime upravlja lokalno kulturno udruženje „Kastro“. Muzej se sastoji iz dve sobe, koje se razlikuju po sadržaju. U prvoj sobi smešteni su stari predmeti tradicionalnih zanimanja (berbera, stolara, krojača, pčelara, drvoseča, pekara, proizvođača vina), predmeti za domaćinstva, razboji i mnoge vrste tradicionalnih nošnji i tkanih materijala. Druga soba je rezervisana za slike, skulpture, drvoreze, mozaike, hagiografije i keramike. Posebno se diči značajnom kolekcijom istorijskih fotografija Limenarije i Tasosa.
Za dobrodošlicu, bićete posluženi tasićanskim slatkišima, na ulazu.
Muzej je otvoren svakog dana posle 18. časova.

Folklorni muzej u Kalirahiju

Nalazi se u selu Kalirahi u renoviranoj rezidenciji iz 19.veka. koja je otkupljena i pretvorena u folklorni muzej. Prikazuje tradicionalne kuće tog vremena, kako su izgledale i spolja i iznutra. Kad se uđe uočava se mala kuhinja, do nje je manja prostorija u kojima su žene tkale na razboju. Zatim dve spavaće sobe sa kaminima, drvorez u predsoblju, drveni balkoni „Hagiati“, sa pogledom na more. Zadržana je i podrumska prostorija „Katoi“, koja se koristila za skladištenje nafte i druge robe, dok je tokom zimskih meseci bila sklonište za domaće životinje.

Arheološki muzej u Limenasu

Jedan od najznačajnijih regionalnih muzeja u Grčkoj, nalazi se u glavnom gradu ostrva Tasos.
Smešten je blizu drevne tržnice starog grada Tasos. U muzeju se čuvaju zbirke i jedinstvena arheološka nalazišta, kao i bogatstvo i raznolikost perioda od 7v.p.n.e do 7v. n.e. Ključni nalazi iz paleolita do rimskog doba, pažljivo pripovedaju o jednoj od najvažnijih kultura u Egeju.
Ovde se može upoznati način života tokom različitih istorijskih perioda, koji su ostavili svoj pečat na ovom ostrvu. U muzeju dominira visoki Kouros, dok svetilište Apolona u potpunosti oduševljava. Možemo se diviti kreacijama stanovnika prve kulture i praistorijskom nakitu.
Zaista bi mnogo propustili ukoliko ne posetite ovo zdanje, prilikom boravka na Tasosu.

Muzej Polignotos Vagis

Muzej je smešten u Potamiji, rodnom mestu Polignota Vagisa. Vagis je bio čuveni grčki vajar, koji se svojim radom istakao u SAD-u. Jedan deo svojih dela ostavio je kao legat njegovom rodnom gradu Potamiji. U trošnoj kamenoj kući iz 19 veka, koja je izgrađena za potrebe škole, čuvaju se realna i apstraktna dela ovog vajara. Muzej se nalazi pored crkve „Blagovesti Bogorodice“. Otvoren je 1864. godine i od tada ulaz u muzej je besplatan.
Vagis je bio vajar svetskog glasa. Rođen je u selu Potamija 1892. kao jedno od sedmoro dece. U Ameriku je emigrirao 1911, a studije vajarstva je upisao 1917. u Njujorku. Njegova dela krase najveće muzeje sveta. Jedan deo njegovih dela se nalazi u negovoj rodnoj Potamiji na Tasosu, što je bila njegova želja prema testamentu: „Ostavljam sve svoje radove narodu i vladi Grčke, pod uslovom da budu smešteni u Narodni muzej ili biblioteku, na ostrvu Tasos, mom mestu rođenja“.

Prvi put nakon emigracije, Vagis je posetio Tasos u leto 1963.godine. Pre svega je došao da proveri da li će njegova dela, biti dobro zbrinuta. Oduvek je želeo da njegova „deca“, kako je oslovljavao svoja dela, nastave da žive pod grčkim suncem. Nakon povratka sa ostrva, bio je strasno oduševljen ostrvljanima, kamenom i svojim selom, žaleći što mnogo ranije nije imao priliku, da se vrati na Tasos. On je i želeo da se uskoro vrati na ostrvo. Međutim, Vagis se nije vratio na Tasos za svog života. Umro je u njujorškoj veteranskoj bolnici 1965. i sahranjen je po njegovoj želji u njegovoj domovini u Grčkoj.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.