panagia selo tasos grcka letovanje

02

феб
2018

Panagija

Posted By : admin/ 2900 0

Selo Panagija - Tasos

Ovo mirno, planinsko mesto, smešteno je na 10 km od glavnog grada Limenasa. Razlog zbog kog turisti ovde svraćaju su: tradicionalnost, koja je ispoljena u svakom kamenu ovog naselja, kao i verski uticaj koji se oseća u samom duhu sela. Nekada je bio glavni grad ostrva i to odmah nakon ustava protiv Turske 1821. godine, a danas je jedno od najbogatijih i najvažnijih sela na ostrvu.

U selu se nalazi crkva Panagija, koja je i dala selu ime, posvećena Devici Mariji. Jedna je od najpoznatijih širom Tasosa ali i najstarijih, sagrađena 1832. godine. Njen dan se u Grčkoj obeležava 15.avgusta kao Velika Gospojina. Taj dan je i za Panagiju, Tasos ali i celu Grčku, jedan od najvećih verskih praznika. Tog dana se u selo stušti mnogo veći broj posetilaca, nego što to selo može da primi. Ima Grka, Tasićana ali i mnogo stranaca koji zajedno slave ovaj radostan praznik. Iz tog razloga ulice su zatvorene za automobile.

Svake godine prvog dana posta (Čisti ponedeljak), u Panagiji se održava festival „Katari Teftera“. Tada veliki broj ljudi, uglavnom meštana paradira ulicama, obučeni u kostime, satirično se podsmevaju trenutnoj situaciji pre svega političkoj. Tokom festivala svi su veseli, igraju i piju, jer vino je besplatno a i hrana je dostupna po vrlo niskim cenama.

Većina kuća u Panagiji su građene u klasičnom tradicionalnom stilu, sa pokrivenim balkonima, škriljcastim krovovima i drvenim unutrašnjostima. Ulice su neubičajeno uske, gde se u ponekim delovima može provući jedva i motor. Mada to i ne čudi s obzirom da je selo građeno davnih dana, kada automobili nisu postojali ni na papiru. Međutim na ulazu u selo postoji veliki, besplatan parking, gde možete ostaviti svoj auto i dalje kroz naselje nastaviti peške.

Selo je bogato planinskom, kristalnom vodom, koja izvire iz utrobe Ipsaria, slivajući se niz ulice sela, pravi vodene kanale. Najatraktivniji izvor u selu poznat kao „Izvor ljubavi“, nalazi se pored Saborne crkve, uz sam „Most Ljubavi“, te zajedno čine najveću atrakciju u selu.

Od Panagije vode tri staze.Jedna će vas odvesti do pećine koja još uvek nije u potpunosti istražena. Drugom mogu poći ozbiljniji šetači i planinari, jer ona vodi do vrha Ipsaria (1208m.). A treća staza i verovatno najpopularnija, duga oko 4km vodi do plaže Chrissi Ammoudia u mestu skala Panagia.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.