rachoni

02

феб
2018

Rachoni

Posted By : admin/ 2553 0

Rachoni - Tasos

Na severnoj strani ostrva, na 4km od obale i 13km severozapadno od Limenasa, nalazi se staro selo Rahoni. Selo je ušuškano u plodnoj ravnici, okruženo maslinama, koje su stare preko 300 godina. Veliki deo zemlje ovog sela je imovina Svete Gore.

Naseljavanje prvih stanovnika vezano je za jednu legendu. Naime, u ovom mestu postoji potok, na kome se umila slepa Bugarka, koja je bila u prolazu kroz selo. Odmah zatim, desilo se čudo,da je žena progledala. Svi koji su prisustvovali ovom događaju, shvatili su ovo čudo kao znak, da na ovom mestu postoji dodir božje ruke. U znak zahvalnosti, sagradili su crkvu Uspenja u blizini potoka, posvećenu Presvetoj Bogorodici. Crkva Panagia podignuta je u 19.veku, na veličanstvenom mestu pod hladom platana. U ovoj crkvi,kao i u celom selu 15. avgusta slavi se Dan Presvete Bogorodice. Tog dana, nakon liturgije, svim prisutnima se služi čuveno tradicionalno crkveno jelo „Klubani“, koje se spravlja od pirinča i teletine.

Ovo selo živi od proizvodnje meda i maslina, čija su stabla, zajedno sa stablima iz Prinosa, najstarija na ostrvu.

U blizini Rahonija nalazi se selo Sveti Georgije, poznato po osnivaču Egipatske dinastije, koja je vladala Tasosom od 19.v do polovine 20.v. Muhamed Ali Egipatski se rodio i odrastao u ovom selu u jednoj grčkoj hraniteljskoj porodici.

Ova dva sela su idealna za sve one koji traže mir i relaksaciju uz spoznaju pravog načina grčkog života.

Na obali 4km od sela i 10km od Limenasa prostire se Skala Rahoni u prelepoj vegetaciji. Njegove plaže, koje se protežu duž obale su zadivljujuće, što je uticalo na razvoj ovog mesta u poslednjih nekoliko godina.

Voda je plitka, kristalno bistra i obično mirna, pa kao takva savršena za decu. Takođe je pogodna za sportove na vodi i plaži. Odavde puca prelep pogled na Kavalu, čije kuće tokom dana na blještavom suncu dobijaju impresiju rasutih bisera, dok noću svetla grada deluju kao razigrana ritmička predstava.

Ovde se nalazi jedan od najvećih supermarketa.

Plaža se preporučuje porodicama sa decom kao i svima koji žele pravi odmor u miru i tišini.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.