Kultura i Religija

Kultura i Religija Tasosa

Tasos nisu samo plaže, pesak i more, Tasos je ostrvo sa mnogo više kvaliteta nego što mi to znamo. Na ovako malom mestu skoncentrisano je tako mnogo arheoloških nalazišta, vrednih iskopina, ostataka raznih kultura i nacija koje su ovde boravile i verskih objekata.

Zna se da je Tasos bio veliki proizvođač belog mermera koji se ovde iskopavao na tone i to i dalje traje. U starija vremena on je takođe bio mesto gde se masovno izvlačila so. Pa crveno zemljište koje je rasprostranjeno po ostrvu i mnoge druge znamenitosti.

Grci pa i sami Tasićani su veoma religiozan narod. Osim što grade crkvu u svakom manjem ili većem selu, oni grade i male kapelice u svojim dvorištima, na putevima i vidikovcima.

Mi ćemo se potruditi da vam predstavimo veći kulturološki deo ovog ostrva.

Muzeji na Tasosu

Muzeji na Tasosu

U centru sela se nalazi folklorni muzej, smešten u vili nekadašnjeg tasoskog gradonačelnika Hacigeorgiou. On je odigrao značajnu ulogu u revoluciji protiv Turaka i bio od velike važnosti u istoriji ostrva.

Manastir Svetog Arhanđela Mihajla

Manastir Svetog Arhanđela Mihajla

Na južnoj strani ostrva, na predivnoj lokaciji između Astrida i Alikija, izgrađen je manastir Svetog Arhangela Mihajla.

Arheološka nalazišta

Arheološka nalazišta

Ruševine Agore pronađene su između 1948-1955 g. Agora je bila pravougaona oblast, obložena sa tri strane prodavnicama i magacinima. U središnjem delu agore nalazio se sud, okružen kolonadama.

Manastir Sveti Pantelejmon

Manastir Sveti Pantelejmon

Manastir Svetog Pantelejmona je izgrađen na 770m nadmorske visine, skoro pa na vrhu planine Ipsario.

Crkve na Tasosu

Crkve na Tasosu

U centru naselja Kastro dominira crkva iz 1804. posvećena svetom Atanasiju. Sagrađena je za svega 40 dana u čijoj izgradnji je učestvovalo celo selo. Od sultana su dobili dozvolu ali i kratak rok, na koji su uspeli da odgovore.

Manastir Panagia

Manastir Panagia

U čudesnoj prirodi okruženoj maslinama, borovinom i predivnim zelenilom, izgrađen je manastir posvećen Presvetoj Bogorodici u kom se čuva čudotvorna ikona Uspenja Bogorodice.