maries jezero tasos

05

мар
2018

Jezero u Marijesu

Posted By : admin/ 3439 0

Jezero u Marijesu

Ovo malo jezero se nalazi na 2-3km od centra sela Maries, makadamskim vrlo prašnjavim putem. Jezero se nalazi visoko na planini ni usred čega, okruženo šumom i tišinom.

Jako je lepo za videti rastinje koje okružuje jezero. Za razliku od južnog dela ostrva, gde preovlađuju masline i borovina, ovde možete videti breze i svakojakog drugog rastinja, koje upotpunjuje prizor jezera.

Ovo je jedino jezero na Tasosu, inače napravljeno za potrebe lokalnog stanovništva.

Ipak po našem mišljenju, ono što ga izdvaja i čini primamljivim za obilazak, su brojni vodopadi ispod i iznad jezera. Vodopadi zaista ostavljaju bez daha. To šuštanje vode, koje se bacaka sa stene na stenu, praveći slobodan pad u jezero, to su momenti koji ostaju zapamćeni. Potok koji se uliva u jezerce je bistar sa prizorom ribica.

Kupanje na jezeru nije dozvoljeno, kao ni samostalno kampovanje, koje inače nije dozvoljeno nigde na Tasosu.

Ako posetite jezero u letnjim mesecima, pre svega jul i avgust, onda ga zasigurno nećete zateći tamo. Može se desiti da pomislite da niste došli na pravu lokaciju, međutim vi jeste na pravom mestu ali u pogrešno vreme. Kao i mnogi potoci i vodopadi, tako i ovo jezero presuši tokom leta, jer su tada padavine minimalne. Može se reći da su ove prirodne vodene lepote Tasosa, sakrivene za oči turista. Zapravo pravo vreme za obilazak ovih lepota je svakako proleće, kada i nije vreme turističkoj sezoni. Ali ako Tasos posetite u ranim ili kasnim mesecima leta, onda nemojte propustiti priliku i obavezno obiđite ove lepote.

Jezero je idealno za biciklističke i izviđačke ture, gde možete napraviti pauzu i odmoriti u lepoti priroda. Ali isto tako za sve one turiste avanturiste koji vole da obiđu mesto u kojem letuju i vide i nešto dalje od plaže, mora i kafića.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.