giola aktivnosti na tasosu

02

феб
2018

Giola

Posted By : admin/ 2408 0

Giola - Tasos

Giola je prirodni lagun, koji je isklesan u stenama poput bazena. Da li je to zaostavština drevnih Bogova i njihovog delića raja ili splet prirodnih okolnosti, svakako je impozantno prirodno čudo.

Prečnik bazena u proseku je oko 20m. Okružen je krečnjačkim stenama, čije litice gube visinu ka moru.

Voda iz mora, kroz stene i šupljine puni bazen vodom. Prema tome voda je slana ali znatno toplija, što omogućava pravo uživanje u kupanju. Čak je i sama boja vode u bazenu drugačija. Njena tirkizna nijansa posebno dolazi do izražaja u kontaktu sa tamnijom spoljnom vodom. Izuetak je kada padnu velike kiše, tada boja bazena izgubi svoj sjaj i dobije izgled bare koji traje svega par dana, dok se voda ne isčisti i zameni novom. Bazen je dubok oko 3m, dok je njegovo dno peskovito i čisto, sa po nekim kamenom. Voda je potpuno mirna u odnosu na more, te je moguće videti ribice i ježeve.

Što se tiče kupanja u bazenu, u njega je moguće jedino uskočiti a visinu birate sami. Za hrabrije tu su najveći vrhovi stene, dok su deci i ne iskusnim skakačima preporučeni niski ulazi, koji se spuštaju ka moru. Na toj najnižoj tački, gde se bazen ljubi sa morem, tu je moguće izaći iz bazena. Nije teško ali je neudobno, usled bodljikavih stena i klizavog kamena.

Mesto je ostalo božansko zbog svoje tajnovitosti i teže pristupačnosti. Međutim, na sreću mnogih, do njega je ipak moguće doći. Vredi uložiti svaki trud i videti komad raja.

Poslednjih godina mesto je dosta iskomercijalizovano, što je dobro, jer je put sada dosta bolji, izgradjena je tavernica gde možete da se okrepite i parking za vaša vozila, dok je loša strana naravno u masovnoj poseti, te ako odete u špici nećete tako uživati u Gioli, kao što sam ja dok je svet nije pronašao.

Do Giole vas vodimo iz pravca Potosa, odakle vozite severno prema Alikiju. Prodjete mesto Astris i kasnije i hotel Aeria, nakon 300, 400m imate obeleženo skretanje desno za Giolu. Sa magistrale skrećete na makadamski put, koji nije tako loš. Ako vozite polako i pažljivo, nećete imati nikakvih problema. Tim putem vozite samo pravo kako vas put i vodi, dok ne dodjete do račvanja puta. Sa desne strane na vrhu videćete hotel Aeria, pravo je parking gde polovina posetioca Giole parkira svoj auto, levo je put koji vodi uzbrdo i kojim bez straha možete krenuti ka bazenu.

Nakon skretanja nastavljate pravo sve dok ne dodjete do trošne napuštene kućice i maslinjaka. I sami ćete videti oznake za Giolu i za parking, koje je postavio vlasnik taverne Giola. Kada se parkirate, nastavljate jedan deo puta peške, idući nizbrdo. Ponesite što manje stvari i flašu vode, kako bi što lakše prešli tu kratku ali zahtevnu deonicu peške. Krećite se nizbrdo prema moru, prateći oznake pored staze i stižete do Giole.

Vodite računa jer renta car agencije ne dozvoljavaju odlazak do Giole i vožnju po makadamskim pravcima širom Tasosa.

 

Tourist guide SnoWhite

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.