teologos selo tasos

02

феб
2018

Teologos

Posted By : admin/ 6865 0

Etno selo Teologos - Tasos

Na svega desetak kilometara severoistočno od centralne raskrsnice u Potosu, nalazi se selo Teologos na 220m nadmorske visine.

Teologos je nadasve poznat po vrhunskoj jagnjetini, restoranima dobre i tradicionalne kuhinje. U jednoj ulici ćete naići na niz taverni, koje služe jagnjetinu direktno sa ražnja, ali i ostala grčka nacionalna jela.

Ali ovo selo ne nudi samo dobru hranu i ako je po tome najpoznatije turistima. U njemu mogu uživati i svi oni željni spoznaje izvornog folklora Tasosa. A gde bolje osetiti pravi duh ovog ostrva nego u Teologosu, Potamiji, Kazavitiju i drugim selima unutar ostrva.

Za razliku od drugih sela Teologos je i dalje živo selo sa velikim brojem stanovnika, školom punom đaka i crkvom. Međutim,malo ljudi zna da je Teologos nekada bio prestonica i politički i ekonomski centar ostrva, a da je danas političko sedište Potosa, Astrisa i Kinire.

U centru sela,u čudesnom kompleksu kulturnog udruženja, nalazi se folklorni muzej, smešten u vili nekadašnjeg tasoskog gradonačelnika Hacigeorgiou. To je čovek koji je odigrao značajnu ulogu u revoluciji protiv Turaka(1821.) i bio od velike važnosti u istoriji ostrva.

U muzeju se nalaze prese za masline, mlinovi i druge alatke korišćene u XVIII veku, ali i prelepe slike.
U centru sela nalazi se i crkva iz 1803. godine, posvećena Svetom Dimitriju a pre svega poznata je po rezbarenom drvenom oltaru sa scenama iz Starog i Novog zaveta. Svake godine posle Uskrsa prenose se ikona i sveti klin iz male kapelice u Teologosu do manastira Sv. Arhangela Mihaila. Tradicionalno Ikona se nosi preko planine, nekih 20km, koju prati veliki broj pobožnih ljudi.

Kuće su građene u tradicionalnom makedonskom stilu sa šarmantnom arhitekturom i krovovima od kamena. Veoma jedinstveno i slikovito selo, zbog čega ga je grčka vlada 1979. proglasila kulturnim kapitalom, čime je ograničena izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih kuća.

U tavernama ovog sela ćete spoznati pravo značenje „Grčke večeri“, koja se ovde organizuje gotovo svake večeri u periodu od 20 časova pa do ponoći i nešto malo preko.

U program su uključeni naravno hrana, piće, tradicionani plesovi, trbušne plesačice ali i sami gosti. Svadbarska atmosfera, lomljenje tanjira i gaženje grožđa, učiniće da slikovito shvatite grčki temperament i kako se oni vesele.
Da li je ta famozna jagnjetina precenjena ili ne, to morate sami da iskusite, dok mi možemo reći da su komentari različiti. Na kraju krajeva nije lako zadovoljiti Srbe koji su specijalisti za pripremanje jagnjetine. Ono što znamo da će vam se zasigurno dopasti je provod koji nude taverne kao i celokupno veče.

Teologos je svakako jedno od najlepših mesta na ostrvu i obavezno ga treba posetiti.

Preporuka

Tekst: Vodič Snežana Nikolić-SnoWhite

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.