limenarija tasos leto grcka

02

феб
2018

Limenarija

Posted By : admin/ 11143 2

Limenarija - Tasos

Limenarija je grad na jugozapadnoj obali i drugi je grad po veličini na ostrvu, posle Limenasa, od koga je udaljen 42km. Prvi stanovnici ovog grada bili su radnici iz sela Kastra, koji su ovde radili u rudnicima. Kasnije je grad porastao dolaskom izbeglica iz Male Azije. Oni su najpre naselili kolibama jedan kvart, nadomak grada. Upravo po tim kolibama naselje je nazvano Kalivia, koje danas zajedno sa Limenarijom čini zajednicu.

Iz tog perioda, ostale su impresivne kuće i neoklasične zgrade, koje su gradili Turci, tokom 19 veka. Na njima se poznaju različita kultura, ideje i život u zajednici, koje su izbeglice, donele sa sobom.

Zahvaljujući jedinstvenoj lokalnoj kulturi ali i grčkoj tradiciji, koje su se održale u ovom gradu, Limenarija je postala veoma popularna destinacija za odmor.

Turisti uživaju veliki izbor taverni i restorana sa izvrsnom domaćom kuhinjom, rasprostranjeni po celom gradu. Za razliku od Potosa gde su kafići i restorani skoncentrisani na jednom mestu, pored obale, ovde ćete zateći raštrkane klubove i restorane po celom mestu. To ga čini mirnijim u odnosu na Potos ali i omogućava da vam uz večeru u nekom divnom restoranu, na uvce sviraju talasi. Od ostalih objekata tu su sve ostale ustanove i sadržaji potrebni za odmor, a neki,zlu ne trebali. Mnoštvo radnjica, banka, pošta, policijska stanica, lekar i apoteka, marketi, fudbalski klub i lokalni folklorni muzej.

Grad je prepoznatljiv po širokom saobraćajnom prostoru, tako da nećete imati problema sa parkiranjem. Ono što ostavlja utisak je i miris maslinovog ulja, koje se s vremena na vreme širi gradom, iz lokalne fabrike.

Kako je grad bio bogat rudama, tokom 20v. ovde su se nastanjivale razne moćne firme, koje su vršile eksploataciju. Tako je iz 1903.godine ostala zgrada nemačke rudarske kompanije „Palataki“, koja se povukla 1963.godine. Ova zgrada, poznata i kao „Žuta palata“, stoji visoko nad gradom i dohvata oko svakog posetioca. Zgrada se renovira kako bi njena nova namena bila kulturni centar. Tako impozantna je i česta slika na razglednicama Tasosa. Levo od palate možete videti crkvicu posvećenu Svetom Nikoli, koju su sagradili ribari, na vrhu brda, kako bi ih zaštitnik moreplovaca nadgledao i čuvao.

Do palate je moguće doći finom stazom koja vodi kroz borove. Ako nastavite tom stazom, stižete do skrivene plaže „Metalia“, odmah iza palate. Pogodna je za sve one koji vole da budu izmešteni iz grada, a nadomak njemu. Plaža je peščana sa glatkim stenama. Na kratkoj udaljenosti od grada je i peščana plaža „Tripiti“.

Ukoliko želite da ostanete u gradu, možete izabrati jednu od dve plaže, koje nisu takvog kvaliteta kao okolne, ali mogu da zadovolje potrebe. U samom gradu pored luke je veoma mala peščana plaža, dok je u vodi delom kamenita. Uz plažu je besplatan parking, restorani i prodavnice. Nešto dalje, na zapadnoj strani Limenarije, proteže se u dužini od 2km kombinovana plaža, gde se smenjuju pesak, šljunak sitniji i krupniji. Zbog svoje veličine na njoj nikad nije gužva.

Zapravo ceo grad odiše jednom tišinom i širinom, čak i u jeku sezone, u ovom gradu nema gužve. Iz tog razloga pogodan je za porodice, prvenstveno sa malom decom, koje mogu uživati u mirnom odmoru i dugim šetnjama kroz pešačke zone.

Nadomak Limenarije na svega 2.3km nalazi se i fabrika Iris Gold, gde možete pazariti, zlatni, srebrni i svarovski predivan nakit, po pristupačnim cenama.

Ukoliko vam strast proradi za bržim tempom, na svega 5-10 minuta vožnje,naći ćete se u Potosu, udaljenom 4km od Limenarije. Ili,za stariju populaciju,preporučujemo etno selo Teologos, koji je na 10-15km od grada. Sportove na vodi možete pronaći u obližnjem Pefkariju na 2.5km udaljenosti.

Po našoj preporuci, Limenarija će ugoditi svima a posebno deci manjeg uzrasta. Blizina ostalih plaža daje mogućnost sportistima da uživaju u letnjim aktivnostima i vratolomijama, šetališta smo rezervisali za porodice ali i zaljubljene, a Teologos i Potos, za noćne ptice.

Za sve skupa, predivno more i još lepše sunce.

Limenarija, Tasos - Ponuda smeštaja

Limenarija - Apartmani i Hoteli

Pogledajte ponudu smeštaja u Limenariji

2 Comments
 • Avatar
  Vera
  08/02/2018

  Divan tekst, puno dobrih informacija. Inace planiram sa porodicom da letujem na Tasosu ovog leta i ne mogu da se odlucim izmedju Limenarije i Potosa. Blizina plaze mi nije bitna ali mi je bitno da mesto nije premalo, da mom sinu 15g ne bude dosadno. Koliko vidim Limenarija nije mala a ima i lepih plaza u okolini. Volimo da setamo a na Tasos dolazimo kolima.

  Reply
 • Avatar
  SnoWhite Feragosto
  09/02/2018

  Draga Vera, koje god mesto da izaberete bilo Potos ili Limenarija, nećete pogrešiti. Limenarija je najveći grad na jugu ostrva, sa dugom promenadom pored mora i dugom šetališnom zonom. Vrlo živo mesto gde vam sigurno neće biti dosadno. Sama plaža u centru nije reprezentativna, mada u blizini 500-1500m ima odličnih plaža. Što se tiče Potosa, mesto je manje od Limenarije, zbijenije i sa jezgrovitim centrom, ali možda i malo življe. Ovde je noćni život na znatno većem nivou nego u Limenariji. Gradska plaža je mnogo bolja nego u Limenariji, pa ovo mesto savetujem ljudima koji ne dolaze kolima i vezani su za mesto boravka, iz razloga jer ovo mesto nudi sve što je potrebno turisti, bez preke potrebe da ide dalje od Potosa.

  Reply

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.